Protagonist
Torsdag 26 september – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
275 kr
Tid
19:00
tor 26 september
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Jefta van Dinther är tillbaka med ett nytt verk för Cullberg efter succén med Plateau Effect som turnerat över Europa sedan sommaren 2013. Även denna gång i samarbete med ljussättaren Minna Tiikkainen, kompositören David Kiers och scenografduon SIMKA.

I sitt nya verk koreograferar Jefta van Dinther sin egen självbiografi. I en väv av ljus, ljud och röst tar de 14 dansarna växelvis rollen som huvudperson. Föreställningen har ett berättande anslag, som en film och sekvensker av abstrakta tablåer om en individs förhållande till sin omvärld. Protagonist är en intim berättelse om en människa, om omtanke, vänskap och allians, men också om isolering och distans.

Jefta van Dinther är koreograf och arbetar mellan Stockholm och Berlin. Hans arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen som rör sig är kärnan i Jefta van Dinthers arbete, men den interagerar med ljus, ljud och material. Verken rör sig kring illusioner, det synliga och det osynliga, mörker, arbete, det besynnerliga, affekt, röst och bild.

Jefta van Dinther utexaminerades från Amsterdam School of the Arts (MTD) 2003. Han blev utsedd till lektor och konstnärlig ledare för masterprogrammet i koreografi vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan i Stockholm) tillsammans med Frederic Gies 2012-2014. Jefta van Dinther har tilldelats Birgit Cullberg-stipendiet av Konstnärsnämnden och han mottog Svenska Teaterkritikers danspris 2013 för Plateau Effect som även valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015.

För inspelad sång och berättarröst står Elias som fick en stor hit med debutsingeln Revolution 2016 som följdes av singeln Green Eyes och EP:n Warcry. Som trettonåring började Elias sjunga med Tensta Gospel Choir och det var där han utvecklade sin säregna röst som jämförs med Sam Cookes, Anthony Hamiltons och Sam Smiths.

Medverkande

14 av Cullbergs dansare

Konstnärligt team

Koreografi: Jefta van Dinther
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Kompositör: David Kiers
Scenografi: SIMKA