Stora Teatern
Göteborgs stora scen för svenska och internationella gästspel.

Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till filosofiska samtal och musik från hela världen. Vem du än är, finns det någonting för just dig i vårt omfångsrika program. Det kan vi lova.

Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.

Tillsammans med Cirkus Cirkör är Stora Teatern initiativtagare till Cirkus i Väst – ett initiativ för att utveckla möjligheterna att uppleva och utöva samtida cirkus i Västra Götaland. Stora Teatern är också en del i nätverket Be SpectACTive som är ett publikutvecklingsprojekt med fokus på delaktighet. Stora Teatern är också hem för Göteborgs dans- och teaterfestival och Kulturpunkten.

Stora Teatern är en anrik byggnad. Huset invigdes redan 1859 under namnet Nya Theatern. Namnet Stora Teatern tillkom år 1880. Den vackra och rikt utsmyckade salongen med sina tre balkonger, takmålningar och stora ljuskrona är bevarad i originalskick, även om ljuset idag är elektriskt istället för gasdrivet. Under större delen av 1900-talet, fram till bygget av Göteborgsoperan, var Stora Teatern Göteborgs främsta opera- och musikalscen. I dag drivs den konstnärliga verksamheten på Stora Teatern i regi av Göteborgs Stad som en del av Göteborgs Stadsteater AB. Restaurangverksamheten drivs av Stureplansgruppen.

Kommande evenemang