P3 Dokumentär på scen – Gängkrigets start – SR i samarbete med Riksteatern
Torsdag 14 mars – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
130 kr
Tid
19:00
tor 14 mars
Speltid ca: 1 t

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

En varm sommardag 2001 börjar två gäng skjuta mot varandra mitt bland hundratals människor som badar på Näsets badplats. Det här blir starten på Göteborgs första regelrätta gängkrig.

Det här är en scenversion av ett P3 Dokumentär-avsnitt som handlar om ett av vår tids största dilemman, gängkriminalitet. Dokumentären utgår ifrån en händelse som av många har kallats för starten för den typ av gängkonflikter vi lever med idag, då två gäng sköt mot varandra på en fullsatt badplats i Göteborg.
I dokumentären intervjuas tre killar som var med då och som tjugo år senare ångrar sig.

Föreställningen är hybrid mellan radiodokumentär och scenisk gestaltning där vi både kommer höra originalintervjuer från dokumentären och se skådespelare gestalta några av huvudpersonerna på scen. P3 Dokumentär är Sveriges största podd och har varit stilbildande för den rika flora svenska ljuddokumentärer som vuxit fram på senare år.

Dokumentären är gjord av Karwan Faraj och Rosa Fernandez som 2019 vann Stora Journalistpriset som Årets Berättare för en annan P3 Dokumentär, Terrorsyskonen & IS. ”När vi gjorde den här dokumentären ville vi prata med killar som var med i gängen för tjugo år sedan för att höra hur de ser tillbaka på det de gjorde nu när de är i 40- årsåldern. Det hjälper oss förstå de unga killar som är med i gängen idag, vad som lockar dem och förhoppningsvis kan det ge tankar kring vad som kan få unga gängmedlemmar att ifrågasätta vad den kriminella banan leder till” – säger Karwan Faraj och Rosa Fernandez.

Efter föreställning deltar dokumentärmakarna i ett samtal på scenen där publiken också får möjligheter att ställa frågor. Föreställningen är sammanlagt ca 60 min. 40 min gestaltande dokumentär och 20 min samtal med upphovspersonerna.

Regissör är Loran Batti.

Alla speltillfällen