Konst som motstånd – möt Cissi Wallin och Maria Sveland
Måndag 31 oktober – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
65 kr
Tid
19:00
mån 31 oktober
Möt Cissi Wallin och Maria Sveland. Två av landets ledande feministiska skribenter, filmare och aktivister. I "Konst som motstånd" kommer de att vara varandras samtalspartners.

Möt Cissi Wallin och Maria Sveland. Två av landets ledande feministiska skribenter, filmare och aktivister. I ”Konst som motstånd” kommer de att vara varandras samtalspartners.

Cissi Wallin är skribent, debattör och feministisk aktivist. Hösten 2020 gör hon sin författardebut med självbiografin Allt som var mitt. Cissi är en av Expressens fasta krönikörer och har podden Wallin & Drougge ihop med författaren Unni Drougge. År 2017 blev hon en av förgrundsgestalterna för #metoo, som reagerade på sexism och ofredanden i kvinnors vardag. Det ledde bland annat till att hon fälldes för förtal.

Maria Sveland är en feministisk debattör, aktivist och journalist och som gjort en hel del program för Sveriges Radio och SVT. Som författare debuterade hon 2007 med romanen Bitterfittan, en bok som lästes brett och ställde frågor kring kärlek, familj och jämställdhet. Efter den har Maria Sveland skrivit ett 10-tal böcker, alltid med kvinnors liv och villkor i fokus. År 2013 sommarpratade hon i Sveriges Radio P1. På senare tid är Maria aktuell med frågor kring #metoo, och debatten om efterdyningarna om hur kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp åtalats för förtal.

Våren 2021 gjorde Maria tillsammans med Cissi Wallin en dokumentärfilm med titeln De rättslösa. De startade tillsammans en crowd-funding för att ge röst åt några av de kvinnor som upplevt sig svikna av samhället efter #metoo och frågar sig vad som hände med kvinnors rättigheter. Filmen visades på SVT Play i oktober samma år.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe, regissören Suzanne Osten och musikern/poeten Mattias Alkberg.

Du kanske även gillar

EGEN REGI / Teater
420 kr

Britt-Marie var här – Marianne Mörck/Riksteatern Fre 30 sep – Stora Teatern

EGEN REGI / Musik
620 kr

Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu Sön 2 okt – Stora Teatern

Internationellt / samtal / Scenkonst
Gratis

RADIX: Josephine Gray Mån 3 okt – Iraqi Bodies