Aldrig Glömd
Torsdag 16 september – Konstepidemin Paviljong 8

Biljettinfo

Plats
Konstepidemin Paviljong 8
Pris
215 kr
Tid
19:00
tor 16 september
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

ALDRIG GLÖMD är en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria gestaltat med fantasi och drastisk humor!

Av och med FIA ADLER SANDBLAD
Regi BORTAS JOSEFINE ANDERSSON

Min mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv”.

Skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad och regissören Bortas Josefine Andersson bjuder med publiken på en hisnande och bitvis hårresande resa genom svensk kvinnohistoria. En resa som spänner från Gustav III:s Sverige, till f.d. tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg och ända fram till våra dagar.

I händelsernas centrum står den ensamma mamman, Marianne. Dottern, Fia Adler Sandblad, tar sig an sin mammas historia genom minnesbilder, brev, arkivmaterial och anekdoter – och fram träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor.

ALDRIG GLÖMD kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.

Föreställningen är 50 minuter lång.

 

Karismatiskt så att det förslår!./…/ överhet och myndighetspersoner parodieras. Briljant agerat när det lustmördas! Som effektiv kontrast fastslås sanningar i de odramatiska glipor Aldrig glömd försetts med/…/stor scenkonst.” – Mats Hallberg, Kulturbloggen

 

en försonlig föreställning med fin energi // Adler Sandblad placerar in moderns öde i en större kontext, av lagar, förordningar och skam. När föreställningen lyfter perspektivet på detta sätt är den som bäst” – Mikaela Blomqvist, GP

 

Det är ett finstämt, ytterst känsligt drama Fia Adler Sandblad driver upp till ytan för beskådande för den som vill se. Något som inte bara kan bedömas för sitt agerande men som en verklig gärning, en medveten aktion för en ny förståelse, förlåtelse, för ett nytt liv – Kjerstin Norén, Alba

 

I en rad tidigare föreställningar har skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad utforskat sin bakgrund som barnhemsbarn och övergiven – på Högskolan för Scen och Musik med masterarbetet ”Bouffon”, på Göteborgs Konserthus med skolföreställningen ”Söt, tyst och duktig” och med publiksuccén ”Jag är ett barnhemsbarn” som spelats på små och stora scener runtom i landet. Utifrån material hämtat i arkiv och med insamlade berättelser från olika håll går ALDRIG GLÖMD i dialog med det historiska källmaterialet. Skådespelarens kropp tolkar den mänskliga erfarenheten bakom arkivmaterialets formella uttryck så att den möjliga historien bortom arkivens knappa uppgifter blir möjlig att omfatta.

 

COVID-19: Vi tar Covid-19 på allvar och anpassar arrangemangen efter de restriktioner och rekommendationer som ges.

 

Av och med: FIA ADLER SANDBLAD

Regi: BORTAS JOSEFINE ANDERSSON

Scenografi/kostym/mask: NONNO NORDQVIST

Ljuddesign: JONAS FRANKE-BLOM

Ljusdesign/projektioner: CHRISTOFER W FOGELBERG

Producent: ANDREAS LUUKINEN

Foto: OLA KJELBYE

Produktion: ADAS TEATER

Med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Konstnärsnämnden, Wilhelm och Martina Lundgrens Stiftelser samt ABF.

Du kanske även gillar

Musik / Scenkonst
215 kr

Fransk kärlek rostar aldrig Lör 1 okt – ADAS teater

Internationellt / samtal / Scenkonst
Gratis

RADIX: Josephine Gray Mån 3 okt – Iraqi Bodies

Föreställning / Scenkonst / Teater
185 kr

ALDRIG GLÖMD – en skröna om min mamma i en akt Fre 7 okt – Aftonstjärnan