Luther & Käthe – En kammaropera
Söndag 12 november – S:t Johanneskyrkan

Biljettinfo

Plats
S:t Johanneskyrkan
Pris
115 kr
Tid
16:00
Datum
sön 12 november
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Denna lutherska sång till livet är baserad på en fantasi om relationer, makt och kön för femhundra år sedan. Verket är tonsatt av Mikael Fridén till text av Katarina A Karlsson och urpremiären äger rum i S:t Johanneskyrkan, Göteborg.

(Föreställningen 7/11 är ett genrep, premiär 11/11)

Året är 1544, Det är en vanlig dag hos paret Käthe och Martin Luther. Käthe har som vanligt hela hushållet och alla dess gäster att oroa sig över och dessutom makens sviktande hälsa. Martin har två år kvar att leva, men hans ande vilar stark över hemmet, på gott och ont. Goda och smärtsamma minnen som ventileras i myllret av gäster och skrivare. En konflikt mellan kropp och själ, eller man och kvinna utkristalliseras. Det kan vara en nackdel att allt man säger skrivs ned, åtminstone om man ständigt motsäger sig själv. Det enda som till sist kan vinna är kärleken.

Svenska kyrkan, Göteborgs Stift presenterar den nyskrivna kammaroperan Luther & Käthe i samarbete med Sensus, Stadsmissionen och Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond.

Det är i år 500 år sedan augustinermunken Martin Luther spikade upp sina 95 teser på en port i den tyska staden Wittenberg. Denna handling har kommit att bli själva symbolen för reformationen. Men egentligen var reformationen mycket mer än så. Det var en frihetsrörelse, en frukt av renässansens tankar. Det var en utveckling mot det moderna samhället som vi känner det idag. I denna produktion har regissör Emelie Sigelius, tillsammans med Mikael Fridén, sammanfört en kreativ ensemble bestående av unga musikalartister och dansare, erfarna operasångare och skickliga musikanter från Göteborg. Luther själv spelas av Göteborgsoperans Iwar Berkqwist, för tillfället aktuell i The Phantom of the Opera och Katarina A Karlsson gestaltar Käthe.

Du kanske även gillar

Klassiker / Scenkonst / Teater
125 kr

Romeo och Julia Fre 21 Sep – Teater Jaguar

Barnteater / Musikteater / Teater
50 kr

Barnmattan // Det var en gång Sön 23 Sep – Musikens Hus

Komedi / Scenkonst / Teater
210 kr

Slapstick och Storhetsvansinne Sön 23 Sep – Kurage