Yé Cirque Baobab
Lördag 24 augusti – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
405 kr
Tid
16:00
lör 24 augusti
Speltid ca: 59 min

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Vatten! Med plastflaskor som enda rekvisita bygger Cirque Baobab en energisprakande föreställning som kretsar kring denna livets viktigaste förutsättning. Välkommen ombord på ett skepp av kroppar som utforskar vår föränderliga värld på jakt efter ett annat slut än det som verkar ligga i klimatkrisens kölvatten.

Yé! betyder vatten. Föreställningen är en kraftfull åkallan av människans trots, hennes förmåga att bestå, börja om och bygga en bättre värld. I de starka kropparna drabbar motstridiga krafter samman. Framåtrörelse möter motstånd, destruktivitet möter innovation. Rörelse är enda vägen framåt, stagnation är lika med död. Förmågan att bygga tillsammans utgör hoppet. Akrobater och dansare flyger över scenen i halsbrytande formationer och stöttar varandra i de höga pyramider som är den guineanska cirkusens kännetecken.

Cirque Baobab arbetar i dialog med sin historia, samtidigt som landets kulturarv snabbt förändras. De hängivna artisterna använder den moderna ungdomskulturens koder, förvissade om att den traditionella rörelsekonstens poesi har en plats även i dagens samhälle. Vid sidan av shower och turnéer arbetar kompaniet också med sociala program där de vill inspirera ungdomar, både i Guinea och på andra platser.

Cirque Baobab grundades redan 1998 och består av akrobater och dansare från Guinea och Frankrike. År 2021 tog Kerfalla Camara över som konstnärlig ledare och blåste liv i den äventyrliga, gränsöverskridande attityd som präglade kompaniet vid starten. Regissörerna Damien Droin och Yann Ecauvre anlitades, och på stranden i arbetarområdet Dixinn i Guineas huvudstad Conakry började de tillsammans med dansare och akrobater att utforska kompaniets ambitioner. Närheten till vattnet inspirerade dem att ta avstamp i klimatkrisen och adressera Guineas problem med vattenförsörjningen i delar av landet. Ur dialogen växte en gemensam önskan att skapa livsavgörande poesi. Yé! är en appell med budskapet att bara tillsammans kan vi möta stormen.

Föreställningen presenteras med stöd av Statens Kulturråd och Riksteatern. Turnén genomförs av Cirkusnätverket Sverige.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Dans / GDTF / Musik
180 - 625 kr

Atlas Song – Anna von Hausswolff & Imre och Marne van Opstal Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
Gratis

Life – Compañía Javier Aranda Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL