Sörjen som blev
Måndag 1 november – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
200 kr
Tid
19:00
mån 1 november
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkade deras upplevelser kommande generationer?

Anna Takanens pappa var ett av dessa finska krigsbarn, och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Är det så att krig aldrig lämnar en i fred?

Föreställningen är sprungen ur Anna Takanens succébok Sörjen som blev från 2019. En familjesaga över tre generationer. Detta är en föreställning för alla som uppskattar en riktigt berörande berättelse, och även för alla som är intresserade av historia – detta är en del av vår gemensamma historia. Temat är angeläget för många, det finns dessutom idag nära 700 000 ättlingar till de finska krigsbarnen i Sverige. ”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen” säger Anna Takanen.

Sörjen som blev regisseras av Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors, som bland annat har regisserat på Finlands Nationalteater. Denna föreställning berör, väcker tankar, känslor och intresse. Därför är vi glada att erbjuda ett samtal mellan Anna Takanen, Marit Kapla och publiken efter paus.

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs Stadsteater samt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Den 2 augusti 2020 sommarpratade hon i Sveriges Radio.

Marit Kapla är kulturjournalist och författare, mest känd för sin debut som skönlitterär författare med boken Osebol, som hon tilldelades Augustpriset för 2019 i den skönlitterära klassen. 2007–2014 var Marit Kapla konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival och under flera år redaktör för tidskriften Ord & Bild.

Upphovspersoner/ Konstnärligt team:
REGISSÖR: Mikaela Hasán
DRAMATISERING: Anna Takanen
KOSTYMÖR/MASK: Patricia Svajger
LJUS: Lilla Teatern
LJUD: Lilla teatern
PÅ SCEN: Anna Takanen + en musiker/skådespelare
DRAMATURG FRÅN RIKSTEATERN: Jani Lohikari
SAMTALARE: Marit Kapla

Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern. Föreställningen presenteras i samarbete med Creative Communication Initative.

Du kanske även gillar

Göteborgs Dans och Teaterfestival / Teater
250 kr

Kid Koala – The Storyville Mosquito Fre 19 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

EGEN REGI / Musik / Teater
225 kr

Apocalipsync Lör 3 sep – Stora Teatern

Mim / Scenkonst / Teater
100 kr

Festivalpass 13-17 september Tis 13 sep – Gothenburg Mime Festival