Mama Zoya, Belarus
Torsdag 7 december – ADAS teater

Biljettinfo

Plats
ADAS teater
Pris
135 - 215 kr
Tid
19:00
tor 7 december
Speltid ca: 1 t 50 min
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Tillsammans med kollegor i exil berättar ADAS teater historien om en ung kvinnas kamp för sina drömmar i den patriarkala sovjetrepubliken Belarus. Vi får följa den hårt arbetande Zoya från efterkrigstidens 50-tal till 90-talets perestrojka där hon gör uppror och efter många misslyckanden skapar sig ett liv där både hoppet och kärleken kan överleva. Nypremiär på Konstepidemin 23 november!

Zoya föddes in i fattigdom och fruktan sju år efter andra världskrigets slut i ett Belarus som i sekler ockuperats och invaderats. Zoyas värld formas av det sovjetiska systemet och såren som förmedlas nedåt i generation efter generation. Medan Zoya växer upp och gör sin egen revolt, faller samhället kring henne sönder. I glappet mellan förtryck och kaos finns en möjlighet till drömmar, men också pris som måste betalas.

Genom personen Zoya undersöker vi kvinnors erfarenheter i ett av Europas mest förtryckande samhällen; människors längtan efter frihet, ömhet och kanske ett par nya skor.

I en lekfull fysisk gestaltning, med nyskriven musik och dokumentärt bildmaterial gestaltar vi en del av Belarus historia. Tre skådespelare visar Zoyas tre liv, en barndom formad av kriget, ett vuxenliv fyllt av drömmar och besvikelser, och sen en ålderdom där kaoset inte bara tagit över världen utan även Zoyas inre.

Föreställningen är producerad av ADAS teater tillsammans med kollegor från den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa. I arbetet har vi utgått från verkliga händelser och personer för att genom deras talan skapa en fiktion som artikulerar tidigare tysta historier och perspektiv. Vi hoppas kunna dra uppmärksamhet till mänskliga rättigheter i Belarus men också i Sverige och andra delar av världen.

Av: Aksana Haiko, Fia Adler Sandblad
Med: Sviatlana Haidalionak, Lisbeth Johansson, Fia Adler Sandblad
Yttre öga: Peter Elmers
Dramaturg: Samuel Ek
Scenografi & kostym: Tatsiana Dzivakova, Nonno Nordqvist
Musik & ljud: Vitali Darashuk, Jonas Franke-Blom
Ljus & projektioner: Christofer W Fogelberg
Fotograf: Ola Kjelbye
Affischbild: Tatsiana Dzivakova
Producent: Andreas Luukinen
Produktion: ADAS teater

Föreställningen görs med stöd av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Sveriges Författarfond Dramatikerutskottet, Konstnärsnämnden, Svante Bergströms Teaterstiftelse och ABF Göteborg.

”…andlös teater… de skapar med sitt språk och sitt uttryck olika identiteter och skeenden utan att för en sekund förlora trovärdigheten i det Zoya vill berätta eller det hon representerar” – Kai Martin, kaimartinblog.nu

”… skärpan i budskapet om människors rätt till självbestämmande och respekt går inte att ta miste på…” – Mats Hallberg, Kulturbloggen

”…med rockkonsertens energi berättas historien… som ingen kan vara oberörd av. Det är en stenhård personhistoria om en kvinnas sakta försvinnande… gripande genom aktörernas vitalitet och påtagliga närvaro i det oerhörda… ett imponerande arbete… ett möte mellan olika kulturella världar som försatt sig i ett viktigt samtal med varandra, på såväl ett mänskligt, politiskt som konstnärligt plan. – Kjerstin Norén, Alba

 

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
Gratis

Life – Compañía Javier Aranda Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
425 kr

Dorian – Robert Wilson & D´Haus Düsseldorfer Schauspielhaus Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL