In Bloom – Chute Libre
Onsdag 20 november – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
275 kr
Tid
19:00
ons 20 november
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Våroffer i hip hop-stil! Franska danskompaniet Chute Libre gör en urban tolkning av ett klassiskt balettverk.

Det franska hip hop-kompaniet Chute Libre kommer till Stora Teatern med en urban version av Stravinskijs Våroffer, med titeln In Bloom. Här finns inte det traditionella kvinnliga offret till gudarna, utan istället en familj som släpper loss och blommar ut tillsammans. Varje dansare i kompaniet representerar en hip hop-stil i en samtida kontext.

När Våroffer uruppfördes 1913 av Ryska baletten i Paris, skapade den stor uppmärksamhet. Både Stravinskijs musik och själva dansen uppfattades som så provocerande att publiken storknade. Tumult uppstod i salongen och teatern fick ringa på polisen.

Idag anses Stravinskijs musik vara ett av 1900-talets mest inflytelserika musikaliska stycken. Själva baletten föll dock i glömska. Dels för att den inte spelades, dels för att den nyskapande koreografen Nijinskij inte skrivit ner hur verket skulle framföras. 1987 kunde så till sist det skandalomsusade verket återigen se dagens ljus. Detta efter att man gjort en 18 år lång rekonstruktion som det amerikanska kompaniet Joffrey Ballet till sist fick uppföra.

Du kanske även gillar

Dans
225 kr

Nasty – Susanna Leinonen Company Ons 21 okt – Stora Teatern