BBB & Anders Jormin, Lena Willemark och Karin Nakagawa // Träd av ljus
Söndag 11 november – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
250 kr
Tid
16:00
sön 11 november
Information

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Det är tre mycket erfarna artister som gästar Bohuslän Big Band i denna produktion, uppskattade för sin musik av både publik som recensenter. Här får vi njuta av japanska influenser av Karin Nakagawa, egenkomponerad musik av Anders Jormin och sång av Lena Willemark.

Träd av ljus, Lyöstraini på älvmål. Så heter den trio av tonkonstnärer som Lena Willemark, Anders Jormin och japanska Karin Nakagawa bildade 2013 och som några år senare belönades med en svensk Grammis för sitt kritikerrosade album Trees of light.

De tre har en minst sagt skiftande musikalisk bakgrund. Lena Willemark med sina rötter i den folkliga älvdalstraditionen och Anders Jormin som är en omtalad komponist och kontrabasist med världsrykte inom den samtida improvisationsmusiken. Karin Nakagawa är en av de främsta artisterna på den 25-strängade konsertkoton, ett mycket gammalt harpliknande instrument sällan hört utanför Japan, och hon har sina rötter i den klassiska japanska traditionen.

I det här programmet tar de ytterligare ett steg in i ett spännande och ovanligt musikaliskt samarbete tillsammans med Bohuslän Big Band – det är inte varje dag en japansk koto delar scen med ett storband.

Konserten är uppdelad i två avdelningar där den första består av två orkesterverk som Anders Jormin komponerat direkt för storband. Tanken är okonventionell storbandsmusik med en liten ensembles inkännande, lyssnande och de enskilda musikernas egenartade klangfärger. I den andra delen möter Lyöstraini (kontrabas, koto, röst och violin) Bohuslän Big Band i musik som arrangeras och komponeras av Anders Jormin.

Anders Jormin är en av Skandinaviens mest efterfrågade tonkonstnärer, dessutom professor på Musikhögskolan i Göteborg och hedersdoktor på Sibeliusakademien i Helsingfors och på Musik- och Teaterakademien i Tallinn.

Lena Willemark har under många år varit Sveriges klart ledande sångerska och fiolspelare inom svensk folktradition.

Karin Nakagawa uppmärksammades hemma i Japan tidigt för sitt virtuosa spel och sin förmåga att improvisera på koto och genom åren har hon ofta fört in en tusenårig kototradition i ett samtida konstnärligt sammanhang. Absolut inte okontroversiellt i Japan, ändå bugade såväl traditionsbevarande kotomästare som publik i uppriktigt och djupt känd tacksamhet under Lyöstrainis första konserter i Japan.

Du kanske även gillar

Konsert
620 kr

Peter Jöback Humanology in Concert Lör 9 Feb – Stora Teatern

Barnteater / Musik
125 kr

Sipa Lipa Lakritspipa Ons 20 Feb – Big Wind

Konsert
475 kr

Staten & Miriam Bryant Lör 23 Feb – Stora Teatern