Teater Tamauer
Fri teatergrupp med hemmascen på Hagateatern.

Teater Tamauer är en fri teatergrupp som funnits i Göteborg i 20 år med drivkraften att skapa teater som intellektuellt och formmässigt är i fas med tiden och de övriga konstarterna. Vi strävar efter att ge vår publik bestående aha-upplevelser.

Teater Tamauer är en fri teatergrupp som funnits i Göteborg i 20 år och hittills hunnit med 36 uppsättningar. En drivkraft för oss har alltid varit att skapa teater som intellektuellt och formmässigt är i fas med tiden och de övriga konstarterna. Ofta arbetar vi med dramaturgi som är mer inspirerad av film, litteratur och serier än av klassisk teaterdramaturgi.

Som exempel arbetar vi med att flera skådespelare gestaltar en och samma karaktär eller att vi med tvära kast hoppar i tid och rum. Strukturen har beskrivits som flytande och uttrycket som lekfullt. Vi spelar teater både för barn och vuxna och blandar allvar med humor. Vi arbetar mycket med existentiella, politiska och normkritiska teman. På Teater Tamauer strävar vi efter att ge vår publik bestående aha-upplevelser.

Medlemsgrupp
Sedan flera år tillbaka är Teater Tamauer en medlemsgrupp som tillsammans fattar beslut om till exempel repertoar. Alla medlemmar kan lämna förslag på uppsättningar som vi sedan i flera omgångar diskuterar och till slut röstar om. Alla är anställda i projektform och har lika lön. Utanför projekten arbetar våra medlemmar på andra teatrar, Sveriges Radio, tv etc.

Historik
Teater Tamauer bildades i och med sommaruppsättningen av En midsommarnattsdröm i Slottsskogen 1994. Därefter blev det flera uppsättningar där och vi gästspelade på olika scener runt om i Göteborg. Hösten 2002 flyttade vi in på Hagateatern vid Järntorget tillsammans med Teater Kurage. Förutom att spela på vår hemmascen har vi sen dess även turnerat runt om i Sverige med flera uppsättningar.

Namnet?

Namnet kommer från Ingemar Leckius dikt Är jag en tamauer?

…är jag en gräshoppa?
Nej, jag har bara en gräshoppas själ.

 

Är jag en tamauer? Nej, jag är bara

rastlös som en tamauer. Innestängd
som en tamauer. På väg som en tamauer.
På väg mot ett galler av…