HejOpera
Musikteater för barn & unga

HejOpera gör musikteater för barn och unga, både på fast scen och på turné.
Startade 2011 och är nu aktuella med ”Den lille Prinsen” och ”Från jorden till månen”.

HejOpera startade 2011 med visionen att servera Opera och Musikteater för det oskolade örat. Att få den unga publiken att komma i kontakt med operaformen kanske för första gången. Vi startade med den lilla operan Drömfabriken som utspelade sig i Göteborgs Remfabrik, numera nerlagd men finns kvar som museum i Gårda.

Vi var de sista anställda på fabriken och operan byggde på W A Mozarts Duett ”La si darem la mano” ur Don Giovanni.Fragment och fraser ur sången gjordes till nya små arior, duetter och tersetter. Enda instrument förutom sång var en cello rullandes på en gammal frisörstol. Sedan följde Jorden runt på 80 dagar, baserad på Jules Vernes klassiker. En resa Jorden runt där varje land och stad vi passerade hade sin egen musik hämtad ur kända musikaler och operor. Alltför att presentera operagenrens örhängen men med en helt ny touch och textligt innehåll!

Jorden runt på 80 dagar blev en långkörare och sågs av många barn och vuxna och turnerade från norr till söder!

Kallocain, baserad på Karin Boyes roman blev den första helt genomkomponerade operan och vände sig till gymnasiet och vuxna. Torben Kulin skrev ett libretto om Leo Kall, en uppfinnare i landets tjänst som uppfunnit ett sanningserum som genom injektion fick människor att avyttra sina djupaste tankar och åsikter. En framtidsutopi såsom Karin Boyes beskrev den i romanen från 1941, strax innan hon sedan tog sitt liv. En dystopisk och spännande föreställning som reflekterar över vår samtid med bl.a sociala medier och övervakning. 2017 påbörjades arbetet med ”Den Lille Prinsen” som återigen spelas för de yngre barnen. En berättarföreställning med mycket musik och dessutom till bilderna ur boken av Antoine de Saint- Exupery. Ensemblen spelar de flesta karaktärerna ur boken men prinsen själv spelas av 10 årige Leo Sigelius som blev röst åt denne märklige prins. ”Från Jorden till Månen” är den senaste föreställningen återigen baserad på Jules Vernes bok med samma namn. Här sjunger vi på vers och nya kompositioner blandas med klassiker ur operarepertoaren. Amerikanska inbördeskriget är slut och några medlemmar ur vapenlobbyn Gun Club har blivit helt sysslolösa och kommer på att tillverka en enorm kanonkula som skjuts upp med enorma mängder krut till Månen. Resan går inte som beräknat och problem tillstöter. Föreställningen tar upp ämnen som miljöförstöring och masskonsumtion och vänder sig till låg och mellanstadiet.